Bhaag Milkha Bhaag (2013): Uçan Sih’in Ödüllü Hikayesi

Bhaag-Milkha-BhaagBu sene 59.su düzenlenen, Hindistan’ın en prestijli sinema ödüllerinin dağıtıldığı 2014 Filmfare Awards ödül töreninde ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülleri dahil olmak üzere 6 dalda ödül kazanan Bhaag Milkha Bhaag,  Uçan Sih lakaplı sprinterin gerçek yaşam öyküsünü anlatmakta.

Sihlik Hindistan’da yaygın görülen bir inanç şekli olup, görünüş olarak en belirgin özellikleri saçlarını kesmemeleri ve topuz yapmalarıdır. Tarihin en ünlü sihlerinden biri olarak Milkha Singh’i sayabiliriz çünkü pek çok yarışmadan altın madalyayla dönmüş, dünya rekoru kırmış, Hindistan’ın en önemli spor ikonu olmuş bir kimsenin Hindistan-Pakistan savaşının olduğu dönemlerde gelişimini gösterip bu başarıyı tamamlamış olması da önemli bir başarı. Zaten yönetmen Rakesh Omprakash Mehra’nın da hikayeyi beyazperdeye yansıtırken en çok dikkat gösterdiği konu Hindistan-Pakistan siyaseti. Milkha Singh, Hindistan-Pakistan sınırına yakın bir bölgede ailesiyle yaşayan küçük bir çocukken savaşın soğuk nefesini ensesinde hisseder ve ailesini kaybettikten sonra sokaklarda hırsız çeteleriyle birlikte vakit geçirerek para kazanmaya başlar. Aksiyon dolu hayatı onu bir şekilde orduya katılmaya iter ve orduda ödül olan süte kavuşmak için koşu turnuvasını kazandığında, yeteneği hocalar tarafından fark edilir. Artık onu başarılarla dolu bir kariyer beklemektedir ve bu yolculukta başarılar olduğu kadar başarısızlıklar, yanılgılar, iç hesaplaşmalar da bulunmaktadır. Büyük zafere giden yolda Milkha Sing kendisiyle olan sorunlarıyla baş edebilmelidir. Hindistan-Pakistan arasındaki dostluk mücadelesi zamanla siyasi bir önem teşkil eder ve bu mücadeleyi kazanmak Milkha’nın iç hesaplaşmalarıyla yüzleşmesine sebep olacaktır.

Daha önce Aamir Khan’ın başrolünü üstlendiği Rang de Basanti filminin yönetmenliğini yapan Rakesh Omprakash Mehra bu filmiyle de birlikte Hindistan sineması için önemli bir isim olduğunu kanıtlıyor. Bir sporcunun zaferler ve kayıplarla dolu olan hayatını anlatan Hollywood filmlerinden esinlendiği sahneler olsa da, aslında Milkha Singh karakteri Hint kültürünü her yönüyle anlatmak için biçilmiş kaftan sayılabilecek bir karakter. Sihlik ve Pakistan konusu, Hindistan’ın arka sokaklardaki kayıp gençlerinden orduya kadar pek çok çeşitliliğe sahip bir konu. İki farklı noktada kadına şiddetin de üzerinde duran filmin hem hikayesini hiç zorlanmadan rahat bir şekilde anlatıp hem de sürekli sosyal mesaj vermesi ve bunu seyirciyi hiç rahatsız etmeden yapabilmesi büyük başarı. Ünlü koşucunun hikayesini koşu sahneleriyle değil de, daha çok insani boyutta, sporcunun çevresiyle olan ilişkileri üzerinden anlatmak filmin izlenebilirliği açısından pozitif bir hareket, ancak sadece filmin ikinci yarısında Milkha Singh’in sevgilileriyle olan ilişkilerinde tempo düşüyor ve daha sonrasında da antrenman sahneleriyle tekrar yarışlara dönerek hikaye toparlanıyor.

Bhaag-Milkha-Bhaag

Son yıllarda Bollywood’da pek çok örneğini gördüğümüz karışık müzik-şarkı kullanımı bu filmde de mevcut. Eski Hint filmlerinde olduğu gibi karakterlerin müzikal bir hava oluşturan şarkıları bu filmde iki taneyken, video klip formatında oluşturulan şarkıların sayısı daha fazlaydı. Bu yöntem filmlere Bollywood-Hollywood karışımı bir hava katıyor zira Hint sinemasının kendi değerlerinden uzaklaşmamaları gerektiğini düşünüyorum.

Zindagi na Milegi Dobara filminde çok beğendiğim Farhan Akthar bu filmde Milkha Singh rolünde kendisine bir çok ödül getirecek kadar başarılı; ancak mimiğiyle, hareketleriyle, duygusal değişimleriyle değil, özellikle fiziksel performansıyla bu başarıyı sağlıyor. Film için ciddi bir vücut çalışması yapan oyuncu, film içerisinde de koşuyor, ip atlıyor, şınav çekiyor, neredeyse hiç durmuyor. Sporcu kimliğini inandırıcı bir şekilde sahneye yansıtıyor ve bu da filmin seyirci üzerindeki etkisini büyük ölçüde arttırıyor.

Bhaag-Milkha-Bhaag

59. Filmfare Awards ‘En İyi Film’ kategorisindeki diğer adaylara bakıldığında Bhaag Milkha Bhaag’ın film-yönetmen-oyuncu ödül üçlemesini kazanacağını tahmin etmek zor değildi, çünkü bu filmin yarıştığı diğer filmlerle arasında büyük bir prodüksiyon kalitesi farkı bulunmakta. Üç saat süren ve Hindistan’ın spor ikonu haline gelmiş, izleyen seyircilere sporu sevdirecek olan ve kendi ülkesi için de önemli bir film olan Bhaag Milkha Bhaag Hint filmlerini sevenlere tavsiye edilir.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s