Kareena Kapoor ve Shahid Kapur’un başrolleri paylaştığı 2007 yapımı “Jab We Met” filmiyle yönetmenlik anlamında Bollywood severlerin ilgisini çeken Imtiaz Ali, devamında çektiği “Love Aaaj Kal” ve “Rockstar” filmleriyle ilerleyen yıllarda Hint sinemasının önemli yönetmenlerinden biri olacağının sinyallerini vermişti. Ancak “Highway”, ayrıca senaristliğini de yaptığı, şu ana kadar ki en ciddi işlerinden biri ve yönetmenin Bollywood temalarını dengeli bir şekilde filmine yedirip aynı zamanda yeni metotlarla anlatımını süslemesi ilerisi için umut verici. Tür olarak incelediğimizde
filmin isminden de anlaşılacağı üzere bir yol filmiyle karşı karşıyayız. Uçsuz bucaksız Hindistan’ın pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan topraklarında gezinirken, hem arka plandaki yaşamların,
yaşayışların değiştiğine hem de karakterlerin iç dünyalarındaki değişime şahitlik ediyoruz.
Bollywood sineması karakterleri arasında zıtlık ilişkisi kurarken genellikle Hindistan-Pakistan, Çıkar Evliliği-Aşk Evliliği, Zenginlik-Fakirlik gibi zıtlıklardan yararlanır. Shah Rukh Khan’ın domine ettiği 90’lı yıllarda çekilmiş, ailelerin çıkar uğruna kızlarını evlendirmesi üzerine Bollywood’da bir dolu film bulunmaktadır örneğin. Aynı şekilde 2000’li yıllardan bu yana Hindistan ile Pakistan arasındaki çekişmelerin konu olduğu filmlerin sayısı da azımsanmayacak derecede fazladır. “Highway” ise ülkenin son dönemde zengin kitle ile fakir kitle arasındaki uçurumun genişlemesinden ve bu durumun ülkeyi yok oluşa götüreceğinden dertli bir film. Imtiaz Ali her ne kadar filmini tam olarak bir propaganda aracı olarak kullanamasa da hikayenin temelindeki sorun filmi basit bir yolculuk ve aşk hikayesinden farklı bir surete büründürüyor. Ülkenin bütün güçlerini parmağında oynatacak kadar zengin bir ailenin kızı olarak Veera henüz keşfetmediği bir özgürlüğün peşinde koştururken aynı zamanda evlilik hazırlıkları içerisindedir. Evleneceği adamla birlikte hava almak için hapsolduğu malikanesinden ayrılan Veera, bir anda kendisini bir çatışmanın içerisinde bulur ve ardından kaçırılır. Mahabir Bhati adındaki genç adam ekibiyle birlikte ülkenin en zengin adamlarından birinin kızını kaçırdığının farkında değildir ancak bir süre sonra Veera’nın kim olduğunu öğrendiğinde iş işten geçecek, kızı fidye için kullanmak zorunda kalacaktır. Kamyonetiyle Hindistan’ın dört bir köşesini turlayan ve yolu Pakistan’a dahi düşen Mahabir Bhati ve Veera bu kaçış yolculuğunda birbirlerini tanıyacak, birbirlerinin hikayelerine dahil olacaklardır.
Imtiaz Ali zenginlerin ve yoksulların dünyasından iki benzer karakter oluşturarak başlıyor işe, her ne kadar Mahabir Bhati karakterinin iç dünyasına geç dahil olsak ta onunla ve Veera’yla empati kurmakta zorluk çekmiyoruz. Filmin karakterlerinin hikayesiyle ilgili küçük sürprizleri olduğu için karakterlerin geçmişlerinden kalma ve onları birbirlerine yakınlaştıran sıkıntıların içeriğinden bahsetmeyeceğim ancak genel olarak hikayeye bakıldığında yoksul kesimi suça iten en büyük faktörün zenginlerin doyumsuzluğundan kaynaklandığı öne sürülüyor ve hikayenin genel olarak anlatmak istediği bu ölçüde önemli ve tutarlı. Ancak aynı şekilde bu döngünün bir parçası olmak istemeyen Veera’nın hikayesine baktığımızda, Veera’nın ailesi hikayeyi zenginleştirecek herhangi bir derinliğe sahip değil ve bu hikayenin yeteri kadar etkileyici olmasını sağlayamıyor. Karakterler tek başlarına ilgi çekici hikayelere sahip olmakla birlikte ve yolculuk boyunca hem karakterlerin gelişimi hem de olayların anlatımı iyi bir şekilde yansıtılıyor, üstüne üstlük usta müzisyen A.R.Rahman’ın müzikleriyle film daha ayrı bir atmosfere kavuşmuş.
Bollywood filmlerinin çoğunda görülen sorunlarından biri sahip olduğu hikayeyi ve gösterişi üçüncü boyuta çıkaramamasıdır, “Highway” filmi de aynı sorundan muzdarip olsa da genel olarak yine de Imtiaz Ali’nin temiz bir işçilik çıkardığını söyleyebilirim. Filmin önüne geçen ise başrolde yeni yetenek Alia Bhatt’ın harika bir performans gösteriyor olması. 93’lü olan Alia Bhatt’ı ilerleyen yıllarda daha çok göreceğimizi düşünüyorum ve “Highway” onun çıkış filmi olarak da ayrı bir öneme sahip.