Heli (2013): Çetelerin Arasında Unutulmuş Sıradan Bir Ailenin Hikayesi

HeliFilmekimi 2013’ün zengin programında Cannes 2013 En İyi Yönetmen ödülüyle ilgi çeken Meksika’nın bu seneki Oscar adayı Heli, Meksika topraklarına uzak olan seyirciler için iç sızlatıcı bir şiddette gerçeklik içeren, Meksika’daki kanunsuzluğun tokadını yemiş bir çekirdek ailenin hikayesini anlatıyor. Yönetmen Amat Escalante’nin daha önceden Cannes Film Festivali’nde görücüye çıkmış Los Bastardos ve Sangre adında iki filmi daha bulunmakta. Diğer filmleri izlememekle birlikte Heli filmini baz alarak yönetmenin çok etkileyici bir anlatımı olduğunu söyleyebilirim ancak düşük temposu ve alışık olmadığımız bir bakış açısıyla filmin sindiriminin çok da kolay olmadığını eklemeliyim.

Filme adını veren Heli karakteri, bahsi geçen çekirdek ailede babası, eşi, çocuğu ve kız kardeşiyle yaşayan alt sınıf bir Meksikalı. Suya sabuna dokunmadan, ailesini koruma içgüdüsüyle biraz da korkarak hayatını sürdüren ve bir otomotiv fabrikasında gece vardiyasında çalışan Heli, Meksika’nın çetelerin elinde olan sokaklarında hayatını ne kadar ihtiyatlı sürdürse de, okul çağındaki kardeşinin kendisinden yaşça daha büyük olan polis okulu öğrencisiyle yaşadığı masumane ilişki aileyi büyük bir trajediye doğru sürükleyecektir.

Sıradan bir Meksikalı ailenin devlet ile mafya arasındaki sıkışmasını ince bir elekten geçirerek anlatan yönetmen Amat Escalante, hikayenin vuruculuğunu arttırmak için seyirciyi yer yer rahatsız etmekten kaçınmıyor ve ortaya çok karanlık bir kanunsuzluk hikayesi çıkıyor. Devletin mafyayla arasındaki görünmez çizgi çoktan alt üst olmuşken, mafyanın devletleştiği Meksika’da yönetmen gelecek adına çok olumlu bir tahminde bulunmuyor. Öyle ki filmin iki çocuk karakterinden biri olan Heli’nin kız kardeşi filmin sonlarına doğru hayallerini bir kenara bırakıp Meksika’nın soğuk gerçekliğiyle yüzleşirken, Heli’nin küçük bebeği ise henüz yürümeye başlamadan yara almış bir ailenin içerisinde kavgaların, aile içi şiddetin ortasında buluyor kendisini.

Heli

Amat Escalante’nin filmini izlenmesi zor yapan sebeplere gelirsek, öncelikle bir Türk sinema izleyicisi olarak hikayedeki bazı diyaloglar ve olaylar algıda konsantrasyon bozukluğuna sebep olabiliyor. Onun haricinde filmde çok gerçekçi ve izlemesi hiç kolay olmayan işkence sahneleri de mevcut.

Diyalogların ve oyunculukların gerçekçilikten uzak ve biraz da amatör ruhlu olması seyirciyi filmden uzaklaştıran etkenler ancak sinematografi açısından baktığımızda düzgün ve etkileyici bir çalışma olan Heli’nin, Oscar’larda az da olsa şansı olduğuna inanıyorum. Amat Escalante’nin ülkesinde yaşanan olaylara sıradan bir ailenin gözünden bakması fikri ilgiye değer.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s